Net geen medaille Districtstoernooi MN -12j
Zaterdag 10 oktober 2015 deden Syrah en Sil – Daan ziek – mee met het Districtstoernooi Midden Nederland onder 10 en 12 jaar in Ede.
Het toernooi ziet er in de eerste indruk erg goed uit. Mooie grote matten in het blauw en geel, digitale scoreborden en een bepaalde rust en overzicht. Qua organisatie is er een gemoedelijke sfeer en is dit toernooi goed georganiseerd.
Als eerste mag Syrah bij de – 12 jaar in een poule van 4 meiden aantreden. Zij houd zich goed aan de opdrachten en kan zich redelijk lang staande houden tegen de sterkere en meer ervaren meiden uit het disctrict. Haar eerste partij is ze nog onder de indruk van de opzet van het toernooi en loopt ze bij het begin met haar tegenstander mee die haar met een Ippon-Seoi-Nage – schouderworp – op een Waza-Ari achterstand zet. Deze kan ze niet meer goed maken aangezien haar tegenstander deze partij tactisch goed uit judood. In haar tweede partij gaat het lang gelijk op tot de ander toch door haar pakking doorbreekt en om haar hoofd hangt en zonder lift haar naar de grond draait om vervolgens zonder arm van Syrah erbij, alleen om haar nek vast heeft en in feite een soort van nekklem maakt. Echter slapen alle drie de scheidsrechters en wordt er Osaekomi – houdgreep – gegeven door de scheids ipv maté – stoppen, wachten -. Ik mag als coach tijdens de wedstrijd natuurlijk niets zeggen maar kan het niet laten toch voor mijn pupil op te nemen en te roepen dat er een nek klem wordt uitgevoerd. Echter is er totaal geen reactie en na drie keer hard roepen pakt haar tegenstander alsnog de arm van Syrah erbij – de laatste 5 van de 20 seconden – waardoor deze onnodig wordt verloren. Ik wordt door de vierde scheidsrechter echter gewezen op het feit dat ik als coach niet tijdens de wedstrijden naar de scheids mag agiteren. Ik ben het daar wel mee eens, maar als er 4 scheidsrechters slapen en dit niet kunnen zien, wat moet ik dan als coach om mijn pupil te beschermen? En hoe kan ik dan optreden tegen het anti judo wat al zo vaak als het gewone judo bij de jeugd wordt gezien? Na een gesprek van meer dan 10 minuten met de hoofdscheids en dito collega was het antwoord dat ik dan naar de vierde scheids achter de wedstrijdtafel kan agiteren die het dan weer oppikt met de scheidsrechters op de mat. Na evaluatie met de scheidsrechters op de mat kwam er als antwoord dat er 1 het niet kon zien uit zijn hoek en de andere twee het anders zagen en uiteindelijk de arm alsnog werd gecontroleerd.
De laatste partij van Syrah wordt van de latere kampioen verloren doordat Syrah na een minuut in een houdgreep terecht komt waar ze niet meer uit komt. Ze heeft zeer goed gestreden en laten zien dat ze dicht bij de andere meiden staat en niet zomaar opgeeft. Dat ze lef heeft om te knokken en gelukkig veel uit probeert. Mooi om te zien hoe ze dat zo onbevangen doet op de wedstrijd mat.
Sil mocht daarna bij de -10 jaar optreden in een poule van 4 judoka en laat zich in zijn eerste partij na een minuut in een houdgreep nemen door de latere kampioen, waar niet uit te ontsnappen was. In zijn tweede wedstrijd komt hij nog voor op een Yuko door een mooi Sasea te maken en vergat zijn tegenstander meer naar de rug door te sturen. Echter komt hij de laatste 10 seconden in een houdgreep en verliest alsnog deze partij. Zijn derde partij komt hij op een Yuko achterstand nadat hij wordt overgenomen door zijn tegenstander – die tot dan nog geen aanval had gemaakt – maar hersteld zich daarna erg goed. Zijn pakking is goed en maakt de laatste 20 seconden van de wedstrijd een zeer goede Hiza-Guruma en scoort daarmee een Waza-Ari om vervolgens met Kesa-Gatame de wedstrijd alsnog te winnen. Het lastige in zijn poule is dat er nu van de vier er drie gelijk eindigen door 1 keer te winnen met Ippon – 10 punten – en 1 keer te verliezen van elkaar. Hierdoor moesten ze weder 2 partijen draaien om uit te maken wie er 2de, 3de of 4de zal worden. Zijn eerste partij verliest hij nipt ondanks een Waza-Ari voorsprong door een “om het hoofd zonder techniek noch lift” uitgevoerde actie naar de grond. Zijn tweede partij wint hij overtuigend met een vol punt – ippon – binnen een minuut. Echter blijft de stand gelijk omdat ze weder allemaal van elkaar een keer verliezen en winnen met ippon. Dus moesten er weer 2 partijen gedraaid worden.
Sil begint zijn eerste partij zo goed dat hij binnen 10 seconden een zeer voortreffelijke Hiza-Guruma maakte maar kreeg slechts een Waza-Ari ipv een ippon. Althans, dat dachten wij. Achteraf bleek bij zijn latere O-Uchi-Gari aanval niet dat hij zijn tweede Waza-Ari scoorde – waarmee de partij beslist zou zijn – maar gaf de scheidsrechter Osaekomi nu Sil zijn tegenstander in een houdgreep hield. Verbaasd zie ik op het scorebord dat de eerste Waza-Ari naar de verkeerde judoka is gegaan. Ik spreek de 4de man aan dat de score verkeerd is neergezet op het scorebord en de partij eigenlijk voorbij is. Zegt de vierde man echter niets gezien te hebben zoals alle andere scheidsrechter achter de wedstrijd tafel. Ondertussen ontsnapt de tegenstander uit Sil’s houdgreep om vervolgens Sil in een houdgreep te houden. Sil verliest deze uiteindelijk omdat hij niet meer kan ontsnappen. Ik vraag verbaasd aan de scheidsrechters en de coach van de tegenstander welke techniek of actie de Waza-Ari verdiende waardoor deze niet naar Sil ging maar naar zijn tegenstander? Krijg je van iedereen te horen dat niemand het gezien heeft??? Onbegrijpelijk dat er zulke fouten worden gemaakt door de scheidsrechters.
Wij vragen ons dan af waarom er 3 scheidsrechters op de mat staan, waarvan een 4de achter de wedstrijdtafel staat en er een 5de scheids zit om het scorebord te bedienen die vervolgens niets zien wat er gebeurd op een wedstrijdmat. Waar zijn ze dan wel mee bezig? Ook is het onbegrijpelijk dat een coach – in dit geval van de tegenstander – ook geen antwoord kan geven waarom zijn pupil een Waza-Ari scoorde en keihard zegt niets gezien te hebben en snel wegloopt! Na een felle discussie met de betrokkene heb ik ze duidelijk gemaakt dit onacceptabel te vinden en dat ze betere thuis kunnen slapen ipv op de wedstrijdmat. En als het puur om resultaat gaat en niet voor de ontwikkeling van de jeugd judoka, Sil zijn laatste zevende partij niet hoeft te judoën zodat de tegenstander de winst van ons cadeau krijgt. Wij willen als Judo Ryu Ichidai niet gaan bijdragen aan het “Anti Judo” die zo duidelijk aanwezig is. Bovendien had Sil bij winst weder de 2 partijen moeten overdoen om dan uiteindelijk 9 wedstrijden te maken door de gemaakte blunders van de scheidsrechters. Het hierover in een verslag schrijven vinden we al ergerlijk en hopelijk de eerste en laatste keer wat ons betreft.
Jammer dat er totaal geen zelfreflectie is van de scheidsrechters en vraag ik mij af hoe ze dan zo’n wedstrijddag evalueren. Ook jammerlijk dat ze als antwoord geven dat ik als coach de ondankbare taak hebt om dit uit te leggen aan onze pupillen op de vraag van hoe hou ik plezier bij de jeugdjudoka als dit telkens gebeurd. Hier reageerde ik op echt niet mee te gaan in hun “Anti Judo” om telkens tegen mijn leden uit te moeten leggen dat de scheidsrechters in ons district het blijkbaar niet begrijpen of opletten of weten waar ze mee bezig zijn tijdens de wedstrijden! Wat we wel kunnen doen is misschien voor de wedstrijden de scheidrechters vragen of ze wakker zijn en willen opletten wat er gebeurd op zo’n wedstrijdmat! En natuurlijk zijn we mensen en maken we allemaal fouten, maar geeft dat dan ook toe, en als je het toegeeft handel er dan naar!
Sil heeft in zijn poule als enige meer dan 4 technieken laten zien in zijn wedstrijden, en eruit gescoord, alsmede op de grond diverse kanteltechnieken laten zien. En weet hij gelukkig beter dat hij eigenlijk de partij had gewonnen. Jammerlijk dat bij zowel de tegenstanders van Syrah als Sil wij maar 3 dingen hebben gezien: 1. Om de nek springen om vervolgens zonder techniek of lift naar de grond hangen/draaien om vervolgens een houdgreep te maken en hiermee snel resultaat. 2. Afwachtend judoën en naar achteren overnemen – een soort van Tani-Otoshi – en 3. op de grond een soort van Sankaku kanteltechniek maken om op het laatste de benen alsnog niet in te klemmen, terwijl dat wel gebeurd bij het rollen/kantelen.
Bovendien is het laakbaar te noemen als de desbetreffende coach van de tegenstander na alle commotie eigenlijk zijn excuses komt geven in een iets andere bewoording, en allemaal voorbeelden wilt geven van deze dag welke fouten door de scheidsrechters in zijn nadeel zijn uitgevallen. We hebben hem vriendelijk gevraagd blij te zijn met zijn resultaat en ons met rust te laten.
Nee, wij zullen geen judo truckjes aan onze judoka gaan leren. Maar blijven wij op basis van techniek onze leden judo les geven. De essentie van het judo zoals het is bedoeld door Jigoro Kano.
© Judo Ryu Ichidai 2015, op dit artikel rust copyright. All rights reserved.